ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η κ. Παπανάτσιου τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εχθές στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων
Κ. Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Το νομοσχέδιο κατά τις δηλώσεις των Υπουργών στοχεύει στην ύπαρξη κινήτρων ώστε να "αλλάξουν" τα μεγέθη στην Ελληνική οικονομία, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων. Η βουλευτής Μαγνησίας τόνισε πως "υπάρχουν δομικά λάθη στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ υπογράμμισε πως η διάρθρωση της οικονομίας της χώρας είναι τέτοια που αναιρεί τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης που χαρακτηρίζει ως πρόβλημα την ύπαρξη πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα περίμενε κάποιος πως μετά από την υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση θα ενίσχυε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντίθετα η Κυβέρνηση θέτει σ’ αυτές το δίλημμα εξαγοράς ή συγχώνευσης". 
 
Παράλληλα, η πρώην Υπουργός υπογράμμισε πως δεν προστατεύεται καμία θέση εργασίας, καθώς η πρόβλεψη στις υπό μετατροπή επιχειρήσεις για τουλάχιστον 9 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα οδηγήσει σε μετατροπές συμβάσεων ή και απολύσεις. "Το σχέδιο της Κυβέρνησης εκκινεί και τελειώνει με την ύπαρξη φορολογικών κινήτρων ως προς τις μετατροπές. Κίνητρα, που όμως δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μικρές επιχειρήσεις προς όφελός τους. Τα κίνητρα αυτά δεν σχεδιάστηκαν με κάποια κριτήρια προστιθέμενης αξίας τα επόμενα χρόνια, τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία". Ακόμα η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως δεν γίνεται το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας να ξεκινά και να τελειώνει με την παροχή φορολογικών κινήτρων πάντα και παντού. Σημείωσε δε, πως δεν διαφωνεί κανείς και καμία με την ύπαρξη φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά αυτές έρχονται στο τέλος ενός σχεδίου, δεν αποτελούν τον κορμό του.
 
Επιπρόσθετα, η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών σημείωσε την γενικότερη διαφωνία της αντιπολίτευσης ως προς την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας την δομική όσο αφορά το "πρόβλημα" της ύπαρξης πολλών μικρών/μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. "Προβληματικό, το γεγονός ότι χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία γι αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς μέσω του διλήμματος που θέτει η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα είναι η στήριξη από την Πολιτεία, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η δυνατότητα να μπορούν να δανειστούν με χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια. Η Νέα Δημοκρατία, προωθεί τις μετατροπές επιχειρήσεων με τρόπο που ευνοείται η επικράτηση μιας κυρίαρχης εταιρίας στις συγχωνευόμενες, οδηγώντας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ανυπαρξία".
 
Τέλος, στο ζήτημα των αγροτών, η Κυβέρνηση εξισώνει τον συνεταιριστικό θεσμό με τις συμβάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και στερεί μια μεγάλη δυνατότητα για ενδυνάμωση των συνεταιρισμών στην χώρα μας.  Με το νομοσχέδιο δίνεται κίνητρο για την ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, αλλά η ίδια δυνατότητα δίνεται  και στις κεφαλαιουχικές εταιρείες μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Η κ. Παπανάτσιου έκλεισε την εισήγησή της λέγοντας "πως η Κυβέρνηση δεν κατανοεί τις ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών!"