ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βελεστίνο και εκπαιδευτικός τουρισμός

Άρθρο από την Ανεξάρτητη Κίνηση Βελεστι-Νέων και Χλόης
Βελεστίνο και εκπαιδευτικός τουρισμός

Ο τόπος μας αποτελεί έναν από τους γοητευτικότερους και πιο ενδιαφέροντες ιστορικά τόπους ολόκληρης της Θεσσαλίας. Έλληνες και Ρωμαίοι, Σλάβοι και Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους  στην περιοχή διαμορφώνοντας την ιστορική της πορεία μέσα στο χρόνο. Από τους μυθικούς αρχαίους βασιλιάδες, στις ιστορικές Φερές, στο Βελεστίνο του Ρήγα και του συνταγματάρχη Σμολένσκι δημιουργείται ένα ιστορικό μονοπάτι, τα χνάρια του οποίου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Παρόλ’ αυτά το Βελεστίνο δεν έχει εκμεταλλευτεί ούτε στο ελάχιστο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος, μόλις πέντε λεπτά από τον Εθνικό δρόμο και λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο, ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες μαθητές από ολόκληρη την χώρα. Και ενώ θα μπορούσε να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για σχολεία από όλη την Ελλάδα, ελάχιστα είναι αυτά που επισκέπτονται το Βελεστίνο κάθε χρόνο. Στόχος μας πρέπει να είναι με πρόγραμμα και σωστή οργάνωση να απευθυνθούμε στα σχολεία της Ελλάδας και να καταστήσουμε το Βελεστίνο έναν προορισμό κατάλληλο για εκπαιδευτικές εκδρομές. Κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται όραμα, φρέσκιες ιδέες, στήριξη, στοχευμένες κινήσεις και βέβαια πολλή δουλειά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι ο Δήμος μας να κινείται με εξωστρέφεια απευθυνόμενος στους κατάλληλους φορείς και στα κατάλληλα πρόσωπα (π.χ. πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις, σχολεία, τουριστικούς πράκτορες κ.α. ) αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορική μας κληρονομιά και κάνοντας ξεκάθαρούς τους τόπους ενδιαφέροντος που υπάρχουν στην περιοχή. Η μορφή του Ρήγα και κυρίως η Χάρτα του θα πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος μας σε αυτή την προσπάθεια. Το νέο Εκθεσιακό Κέντρο "Ρήγα Βελεστινλή" πρέπει επιτέλους να ζωντανέψει. Εκτός από τον Ρήγα όμως το Βελεστίνο και η περιοχή έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον επισκέπτη. Ο αρχαιολογικός χώρος της Υπέρειας Κρήνης, ο ναός του Θαυλίου Διός, οι θολωτοί τάφοι της Χλόης, οι ιστορικοί τόποι της μάχης του 1897 είναι σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που μάλιστα αποτελούν μέρος της ύλης των σχολικών μαθημάτων που διδάσκονται οι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Στο χέρι μας είναι να βγάλουμε τον τόπο μας από την αφάνεια.

Στο χέρι μας είναι σιγά σιγά να γεμίσει ο πεζόδρομός από σχολεία και μαθητές, τονώνοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

Είναι χρέος μας προς όλες τις προηγούμενες γενιές και υπόσχεση προς τις μελλοντικές.