ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΑΛ Βελεστίνου: Σύγχρονη Γεωργία Ακριβείας

ΕΠΑΛ Βελεστίνου: Σύγχρονη Γεωργία Ακριβείας

Το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου για το σχολικό έτος 2021-22 υλοποίησε το σχέδιο δράσης:
 
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟ ΕΠΑ.Λ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΙ, ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
 
Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου γνωρίζουν ότι για τον αγροτικό κόσμο, αφενός ο καιρός είναι ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να καταλύσει στιγμιαία κάθε καρποφόρα προσπάθεια επιφέροντας καταστροφές με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου τον οικονομικό μαρασμό και αφετέρου τα κύρια μετεωρολογικά φαινόμενα καθορίζουν τις βιολογικές δραστηριότητες και τη ζημιογόνο ή όχι δράση των ασθενειών των φυτών. Για να ανακόψουν τα παραπάνω προβλήματα και να θωρακίσουν τον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής απέναντι στα καιρικά φαινόμενα αλλά και στις ασθένειες των φυτών, οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Βασίλη Χατζηθεοδώρου ΠΕ88.01 και Μαρίας Συκοπούλου ΠΕ86 του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, εγκατέστησαν έναν Μετεωρολογικό Σταθμό στο σχολείο. Τα δεδομένα (όπως βροχόπτωση, θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα ανέμου, κατεύθυνση ανέμου κλπ), είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του σχολείου (https://epal-velest.mag.sch.gr/joomla/index.php/el/) την οποία μπορούν να επισκέπτονται αγρότες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή ή εναλλακτικά μπορούν να κατεβάσουν σε κινητό την app εφαρμογή weatherlink και αφού κάνουν εγγραφή, στη συνέχεια αναζητούν το μετεωρολογικό σταθμό ΕΠΑΛ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ (VELESTINO, GRC) και αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα.



Επίσης στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου δράσης, οι μαθητές ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό εξωτερικών χώρων με βάση τις αρχές αρχιτεκτονικής τοπίου και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος συνδυάζοντας γνώσεις της «Γεωπονίας» και «Ανθοκομίας», επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν υλικά (ξύλο, ελιές, πέτρες κ.α.) για την παρέμβαση στο Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού ‘‘Ρήγας Βελεστινλής’’, τα οποία συνεισέφεραν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στον σχεδιασμό του χώρου, με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την λειτουργικότητα και την αξιοποίηση του χώρου, αποσκοπώντας στην αισθητική αναβάθμιση του και την εναρμόνιση των κτιριακών κατασκευών αναδεικνύοντας τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία.



Στις 9/5/2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο ‘‘Ρήγας Βελεστινλής’’ και στις 16/05/2022 επίσκεψη στον Παιδικό Σταθμό του Βελεστίνου. Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος έκαναν επίδειξη στους μικρούς μαθητές για την διαδικασία μεταφύτευσης των αρωματικών και ανθοκομικών φυτών. Τα φυτά αυτά είχαν δημιουργηθεί στο ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου και δόθηκαν μετά την μεταφύτευση στο σχολείο και στον παιδικό σταθμό. Ο κάθε μαθητής υιοθέτησε από ένα φυτό παρακολουθώντας την ανάπτυξή του.

Τέλος υλοποιήθηκε ημερίδα στις 17/05/2022 για την παρουσίαση των προγραμμάτων. Στην ημερίδα μεταξύ των τιμώμενων προσώπων παραβρέθηκε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, η οποία προσφώνησε την εκδήλωση παρουσίασης των συμμετοχών των μαθητών του ΕΠΑΛ Βελεστίνου στα προγράμματα κινητικότητας ERASMUS+, στο σχέδιο δράσης Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ, σε προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, σε πανελλήνια φεστιβάλ και σχολικούς διαγωνισμούς.

Το εγχείρημα αυτό υποστηρίχθηκε οικονομικά στα πλαίσια της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχειριστή του έργου το Κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» με συνολικό προϋπολογισμό έργου 2430,00 ευρώ.