ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Από Πέτρα και Χρόνο - Την Πέμπτη σε επανάληψη η εκπομπή της ΕΡΤ για την λίμνη Κάρλα

Αυτή την Πέμπτη 23 Ιουνίου και ώρα 8 το απόγευμα στην ΕΡΤ2 θα προβληθεί σε επανάληψη το 10ο επεισόδιο της εκπομπής "Από Πέτρα και Χρόνο", αφιερωμένο στη λίμνη Κάρλα και την περιοχή
Από Πέτρα και Χρόνο - Την Πέμπτη σε επανάληψη η εκπομπή της ΕΡΤ για την λίμνη Κάρλα

Τα νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο "ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ" έχουν ιδιαίτερη και ποικίλη θεματολογία.

Σκοπός της σειράς είναι η ανίχνευση και καταγραφή των ξεχωριστών ιστορικών, αισθητικών και ατμοσφαιρικών στοιχείων, τόπων, μνημείων και ανθρώπων.

Προσπαθεί να φωτίσει την αθέατη πλευρά και εν τέλει να ψυχαγωγήσει δημιουργικά.

Μουσεία μοναδικά, συνοικίες, δρόμοι βγαλμένοι από τη ρίζα του χρόνου, μνημεία διαχρονικά, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι ξεχωριστοί που συνυπάρχουν μ’ αυτά, αποτελούν ένα μωσαϊκό πραγμάτων στο πέρασμα του χρόνου.

Τα νέα επεισόδια επισκέπτονται μοναδικά Μουσεία της Αθήνας, με την συντροφιά εξειδικευμένων επιστημόνων, ταξιδεύουν στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και αλλού.

Δείτε σήμερα: "Λίμνη Κάρλα"

Eπεισόδιο 10

Η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα όπως λεγόταν παλαιότερα, ήταν η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μέχρι να αποξηρανθεί το 1962. Σήμερα η επανασύστασή της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά έργα της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, η Κάρλα εξελίχθηκε σε ένα αληθινό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης εκατοντάδων πτηνών. Η ζωή ξαναεμφανίστηκε και τόσο η πανίδα όσο και η χλωρίδα άρχισαν να δίνουν πολλαπλασιασμούς πλασμάτων και φυτών.

Το παραδοσιακό κεφαλοχώρι Κανάλια είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και βλέπει πανοραμικά την λίμνη και τον κάμπο. Το χωριό είχε και έχει μια ποιητική σχέση με την λίμνη, γιατί έζησε απ’ αυτή και πρόκοψε. Η οικολογική σημασία και η ιστορία της πανάρχαιας λίμνης επηρέασε την κουλτούρα των κατοίκων.

Στο χωριό υπάρχουν δύο μουσεία, ένα του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Κάρλας- Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου και το Μουσείο του Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας με εντυπωσιακά εκθέματα από τη ζωή των ψαράδων και την βιοποικιλότητα της λίμνης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Έφη Κοροσίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS