ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση ΚΚΕ για τις χαλαζόπληκτες αγροτικές περιοχές στην Μαγνησία

Στα χωριά Αϊδίνι, Μικροθήβες, Ν. Αγχίαλο, Περίβλεπτο και Αερινό του Νομού Μαγνησίας, περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, όπου διαπίστωσε το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής και συζήτησαν με πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις
Ερώτηση ΚΚΕ για τις χαλαζόπληκτες αγροτικές περιοχές στην Μαγνησία
 
Στα παραπάνω χωριά, οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, βερίκοκα, αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, κ.α), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού ήταν μπροστά στα αλώνια και σε συγκομιδές και είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι.
 
Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ όπως και διαχρονικά της Περιφέρειας και των Δήμων είναι τεράστιες, που παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, έχουν αφήσει τους αγρότες απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα χωρίς έργα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, το καύσωνα και όλα τα φυσικά φαινόμενα. Επί δεκαετίες τώρα, δεν υλοποιούν το δίκαιο αίτημα των αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών για την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται έγκαιρα για το 100% οι γεωργοκτηνοτρόφοι, όχι μόνο την ζημιά που υπέστησαν στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις εγκαταστάσεις τους.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, ιδιαίτερα για τις ζημιές στα σιτηρά και στα κριθάρια, τα οποία είναι στο στάδιο του θερισμού.
- Να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των προϊόντων και τα πραγματοποιηθέντα καλλιεργητικά έξοδα, για να δοθεί άμεση προκαταβολή για τις ζημιές.
- Να αλλάξει άμεσα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.
- Να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, χωρίς την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.