ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια μόνιμη λύση προτείνει για την Κάρλα ο Καθηγητής του Π.Θ. Νικόλαος Δαναλάτος

Εμμένει στη λύση της αποστραγγιστικής σήραγγας προς το Αιγαίο ο καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. Νικόλαος Δαναλάτος, και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Ελέγχου Περιβάλλοντος - Θα καλλιεργηθούν εκ νέου τα πλημμυρισμένα εδάφη στη Κάρλα μετά την Άνοιξη του 2025, με διαφορετικές ίσως καλλιέργειες από τις δενδρώδεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Ποια μόνιμη λύση προτείνει για την Κάρλα ο Καθηγητής του Π.Θ. Νικόλαος Δαναλάτος

Τον Απρίλιο του 2025 θα μπορεί να καλλιεργηθεί το 85% τουλάχιστον των 160.000 στρεμμάτων γύρω από την Κάρλα που πλημμύρισαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, με διαφορετικές ίσως καλλιέργειες από τις δενδρώδεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Αυτό εκτιμά ο καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ. Νικόλαος Δαναλάτος, και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών & Ελέγχου Περιβάλλοντος. Επιπλέον ο κ. Δαναλάτος ως μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας που έχει συστήσει ο νέος περιφερειάρχης, Δ. Κουρέτας, προτείνει την κατασκευή μίας σήραγγας ικανής διατομής, ώστε αυτό το νερό από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις να οδηγηθεί στο Αιγαίο και φυσικά να αποτελέσει μία μόνιμη λύση και οι περιοχές αυτές να μην πλημμυρίσουν εκ νέου, αλλά και να αρδεύεται η ανατολική πλευρά του Θεσσαλικού κάμπου. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Δαναλάτος εξήγησε ότι, το προτεινόμενο έργο χρειάζεται πρώτα να μελετηθεί και το επιθυμούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των πλημμυρισμένων περιοχών, ενώ αναμένεται και το σκεπτικό των Ολλανδών αλλά και της κυβέρνησης για το θέμα. “Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν πριν τον Απρίλιο του 2025, αν δεν συμβεί κάτι άλλο σημαντικό. Είναι σε πολύ δυσχερή κατάσταση και θα πρέπει η Πολιτεία να τους δώσει προοπτική για ναμην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Αν γίνει το έργο που προτείνουμε, σε περίπτωση ενός τέτοιου νέου συμβάντος δεν θα ξαναπλημμυρίσει η περιοχή τους”, εξηγεί. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 50 εκ. Ευρώ, αν και αρχικά εκτιμώνταν στα 120 εκ., με βάση παρόμοιες σήραγγες. “Η ολοκλήρωσή του αν όλα κατ’ ευχήν θα ήταν σε 2,5 χρόνια αλλά θα έδινε μόνιμη λύση στην περιοχή”.

Επιπλέον ο κ. Δαναλάτος και οι συνεργάτες τους εκτιμούν ότι η κατάσταση των εδαφών θα είναι και καλή, παρά τις αντίθετες απόψεις. “Πιστεύουμε ότι επειδή τα παρακάρλια ήταν ανέκαθεν αλατούχα εδάφη με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μην ήταν και τόσο μεγάλες, μετά τα νερά θα έχουν μειωθεί τα αλάτια και θα είναι καλύτερα σαν εδάφη. Το θέμα είναι να φύγουν τα νερά ώστε να καλλιεργούνται και πάλι. Πιστεύουμε οτι το 85% θα έχουν αποκαλυφθεί και θα είναι έτοιμα για καλλιέργεια τον Απρίλιο του 2025”.

Τόνισε επίσης ότι, οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες με τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα πρέπει να είναι μακρόχρονες καθώς οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν και πέντε και έξι χρόνια για να σοδεύσουν από τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια για παράδειγμα.

Επισήμανε όμως ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο τύπος των καλλιεργειών στο πεδίο πλημμυρών που είναι γνωστό, γιατί οι δενδρώδεις καλλιέργειες καταστράφηκαν. “Αυτό θα το εξετάσουμε αφού τα εδάφη αποκαλυφθούν”, εξήγησε.

πηγή: ertnews.gr