ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με θετική προϊστορία στο ντέρμπι ο Ρήγας Φεραίος

Με θετική προϊστορία στο ντέρμπι ο Ρήγας Φεραίος

Στο στάδιο του Βελεστίνου διεξάγεται την Κυριακή 29/3 ένα μεγάλο παιχνίδι που εν πολλοίς θα κρίνει τον φετινό τίτλο της Α’ ΕΠΣΘ, αφού θα “διασταυρώσουν τα ξίφη τους” οι διεκδικητές Ρήγας Φεραίος και Ολυμπιακός Βόλου. Οι δύο ομάδες έχουν τη δική τους προϊστορία με τους «κυανόλευκους» να έχουν αποδειχθεί ο «κακός δαίμονας» για τους «ερυθρόλευκους», έχοντας περισσότερες νίκες από αυτούς στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Γιώργος Πέγιος -  Magnesiasports.gr

Σε αγώνες πρωταθλήματος στις έδρες και των δύο ομάδων ο Ρήγας Φεραίος υπερτερεί με οκτώ νίκες, έναντι επτά του Ολυμπιακού, ενώ δύο αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες. Τα τέρματα είναι 19-18 υπέρ του Ρήγα.

Όσον αφορά τα ματς που έγιναν στο Βελεστίνο, ο Ρήγας μετρά πέντε νίκες, όλες με 1-0, ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ενώ ο Ολυμπιακός στις τελευταίες δύο επισκέψεις ήταν ο νικητής. Τα γκολ είναι 5-3 υπέρ του Ρήγα.

Ολυμπιακός και Ρήγας Φεραίος έχουν συναντηθεί και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Ήταν την περίοδο 1975-76, με τους Βολιώτες να πρωταγωνιστούν θέλοντας να επιστρέψουν στην Α’ Εθνική από την οποία είχαν υποβιβαστεί την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι αντίπαλοί τους ήταν νεοφώτιστοι στην κατηγορία.

Όμως στον αγώνα του α’ γύρου στο στάδιο του Βελεστίνου ο νεοφώτιστος Ρήγας έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας με 1-0. Μάλιστα σκόρερ και σε εκείνο το ματς ήταν ο Αλεξανδρής, ποδοσφαιριστής που έπαιζε με υποσχετική από τον Ολυμπιακό.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εκείνη η ήττα στέρησε την άνοδο στον Ολυμπιακό, αλλά αυτό είναι… μύθος, καθώς επρόκειτο για ματς που έγινε σχετικά νωρίς στο πρωτάθλημα, με τους “ερυθρόλευκους” να τερματίζουν τρίτοι και με οκτώ βαθμούς διαφορά από Καβάλα και Βέροια. Στον β’ γύρο οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν άνετα με 4-0. Τα γκολ τους είχαν πετύχει οι Σιγάλας, Γκαζινόπουλος, Ρακιτζόγλου και Γιακάκογλου.

Από το 2003 έως το 2007 οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, με τον Ρήγα να κυριαρχεί του τότε Εθνικού/Ολυμπιακού, αφού έχασε στον Βόλο στον πρώτο γύρο της σεζόν 2003-04 με 1-0, αλλά κέρδισε τα επτά επόμενα παιχνίδια. Η αρχή έγινε στον β’ γύρο της περιόδου εκείνης όταν οι «κυανόλευκοι» πήραν τη ρεβάνς με το ίδιο σκορ, δηλαδή 1-0.

Το 2004-05 ο Ρήγας Φεραίος πανηγύρισε μεγάλη σε εύρος και σημασία νίκη μέσα στο ΕΑΚ Βόλου με 6-1 (προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο νυν πρόεδρος του Ερασιτέχνη Νίκος Τσεκούρας), ύστερα από καταπληκτική εμφάνιση, για να κερδίσει και ως γηπεδούχος με 1-0 στον β’ γύρο. Το 2005-06 οι Βελεστινιώτες πανηγύρισαν δύο ακόμη φορές, με 3-1 εκτός έδρας και 1-0 στο γήπεδο της Χλόης, ενώ το 2006-07 η ιστορία επαναλήφθηκε. Στον α’ γύρο ο Ρήγας υπερασπίστηκε το «σπίτι» του κερδίζοντας 1-0, ενώ πήρε και «διπλό» στο Βόλο με 3-1, παίζοντας σχεδόν για ένα ημίχρονο με εννέα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολών. Στο ίδιο ματς είχε αποβληθεί από τον διαιτητή και ο Λάκης Μπακάλης, που και τότε ήταν προπονητής στους «κυανόλευκους». Πάντως, στο τέλος της περιόδου ο Εθν. Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής, με τον Ρήγα να τερματίζει για τρίτη σερί σεζόν δεύτερος.

Στον αγώνα του β’ γύρου είχε χρησιμοποιηθεί και ο νεαρός τότε Χρήστος Σπαθής, που αργότερα εξελίχθηκε σε «σημαία» του Ρήγα και ο οποίος αγωνίζεται ακόμη και σήμερα στα 38 του χρόνια.

Μέχρι τότε ο Ρήγας προηγούταν του Ολυμπιακού στα μεταξύ τους παιχνίδια με οκτώ νίκες, έναντι δύο, αλλά στις τελευταίες χρονιές που οι ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να μαζέψουν τη διαφορά, μετρώντας πέντε νίκες, ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα.

Το 2016-17 για τη Γ’ Εθνική ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Πανθεσσαλικό με 2-1 σε παιχνίδι «θρίλερ», αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ από νωρίς, με τον Ρήγα να μένει με 10 παίκτες από το 33ο λεπτό λόγω αποβολής του Σπαθή. Η ανατροπή για τους Βολιώτες ήρθε με δύο γκολ (το πρώτο με πέναλτι) στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στον β’ γύρο είχαμε και τη μοναδική ισοπαλία των δύο ομάδων μέσα στο Βελεστίνο με 0-0.

Το 2017-18, επίσης για τη Γ’ Εθνική, ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα στο ΕΑΚ με 3-0, ενώ μετά από σερί αποτυχιών στο Βελεστίνο μπόρεσε να πάρει το «διπλό» με σκορ 1-0. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να έχει προπονητή τον Λάκη Μπακάλη, τον άνθρωπο που την τριετία 2004-2006 οδηγούσε τον Ρήγα σε συνεχόμενες νίκες επί του Ολυμπιακού.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2017-18 ήταν μία δύσκολη σεζόν για τον Ολυμπιακό, αφού κινδύνευε σοβαρά με υποβιβασμό στην Α’ ΕΠΣΘ. Τα προγνωστικά ήταν εναντίον του όταν στα μέσα της περιόδου πήρε το «τιμόνι» ο κ. Μπακάλης, που τελικά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στη σωτηρία. Αντίθετα, ο Ρήγας είχε παλέψει σκληρά για την παραμονή, αλλά δεν τα κατάφερε για ένα… γκολ. Έκτοτε δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει σε Εθνική κατηγορία, κάτι που ελπίζει να κάνει φέτος.

Δύο ματς «θρίλερ» είχαμε και την περίοδο 2023-24 στην Α’ ΕΠΣΘ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 στο ΕΑΚ, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάστηκε το… μπάζερ μπίτερ του Κούλπα, με τον 28χρονο στόπερ να σκοράρει στο 12ο λεπτό των καθυστερήσεων. Όμως και στο Βελεστίνο, που πάλι κέρδισε ο Ολυμπιακός, σκόραρε στο φινάλε με τον Ζέρη να ανοίγει το σκορ στο 90’ και τον Ματέα να γράφει το 2-0 στο 93’. Σε εκείνο το ματς ο Ρήγας έπαιζε χωρίς κανονικό τερματοφύλακα, με τον επιθετικό Θοδωρή Χαλιμούρδα να υπερασπίζεται την εστία του!

Φυσικά έχουμε και το παιχνίδι του πρώτου γύρου στο φετινό πρωτάθλημα όπου οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο βοηθητικό του ΕΑΚ. Ο φιλοξενούμενος Ρήγας Φεραίος άνοιξε το σκορ με την κεφαλιά του Αλεξίου στο 29’ και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το σουτ του Μπάλλα στο 45’. Οι “ερυθρόλευκοι” θα μπορούσαν να έχουν αυτοί ανοίξει το σκορ όταν κέρδισαν πέναλτι που εκτέλεσε ο Τάτος στο 9ο λεπτό, αλλά απέκρουσε ο Μπαλλιού.

Οι αγώνες του Κυπέλλου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και στο Κύπελλο της ΕΠΣΘ έχοντας από τρεις νίκες. Στον τελικό του 2003-04 στον Αλμυρό ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 2-1 στην παράταση. Την επόμενη περίοδο ο Ρήγας κέρδισε 3-1 στη Νεάπολη για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, φτάνοντας στη συνέχεια και στην κατάκτηση του τροπαίου επικρατώντας 2-0 του Πυράσου στον τελικό.

Το 2005-06 η ομάδα του Βελεστίνου αναδείχθηκε ξανά κυπελλούχος κερδίζοντας στον τελικό τον Εθν. Ολυμπιακό με 2-1 στο ΕΑΚ Βόλου. Για τα ημιτελικά της περιόδου 2018-19 ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 στο Βελεστίνο και ακολούθως πήρε και το τρόπαιο, αφού στον τελικό επιβλήθηκε 3-0 του Αίαντα.

Οι δύο ομάδες ξανασυναντήθηκαν στο στάδιο του Βελεστίνου τις δύο τελευταίες χρονιές. Στον περσινό ημιτελικό ο Ρήγας επικράτησε 2-1 και στη συνέχεια αναδείχθηκε Κυπελλούχος σε δραματικό τελικό με τον Σαρακηνό που κρίθηκε στα πέναλτι. Φέτος και στον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 και ήδη έχει φτάσει στον τελικό του θεσμού, περιμένοντας να μάθει αντίπαλο.