ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βελεστίνο: Ενημέρωση πολιτών - μαθητών για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Η Ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου στο πλαίσιο ανάπτυξης και υλοποίησης  προγράμματος  πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού ευθύνης του Κέντρου Υγείας  πραγματοποίησε  τριήμερη εκδήλωση ενημέρωσης – πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε συνεργασία με φορείς της περιοχής στις 5-7 Νοεμβρίoυ
Βελεστίνο: Ενημέρωση πολιτών - μαθητών για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου κ. Σαρηγιάννη - Φούντα Φανή μας  αναφέρει:

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο πιο συχνός καρκίνος του πεπτικού συστήματος, είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και η συχνότητα της νόσου αυξάνει με γρήγορο ρυθμό. Είναι μια νόσος που θεραπεύεται , αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου είναι δυνατή η απουσία ενοχλήσεων και συμπτωμάτων. Πιθανές εκδηλώσεις του καρκίνου μπορεί να αποτελέσουν τα ακόλουθα:

Αλλαγή στις συνήθειες εντέρου (διάρροια- δυσκοιλιότητα). Αιμορραγία από τον πρωκτό, η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται βέβαια και σε άλλες αιτίες. Εμμένουσα δυσφορία στην κοιλιακή χώρα με αίσθημα πόνου. Πόνος στην κοιλιακή χώρα που συνοδεύεται από εντερική κινητικότητα. Αίσθηση ατελούς κένωσης του εντέρου. Αδυναμία ή κόπωση. Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Οι στρατηγικές πρόληψης σχετίζονται με τον τρόπο  ζωής μας. Η αύξηση σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, η διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων και τροφών, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή καπνίσματος καθώς  και ο τακτικός έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση άνω των 50 ετών όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Αναζητήστε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια όταν παρατηρήσετε κάποια πιθανά σημεία που υποδηλώνουν πιθανή ύπαρξη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Μέσα από το προληπτικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε  σκοπός μας ήταν η αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων άνω των 50 ετών, γυναίκες και άνδρες καθώς και άτομα νεώτερης ηλικίας με οικογενειακό ιστορικό σε σχέση με τη διατροφή, άσκηση, κάπνισμα, αλκοόλ και  την  κινητοποίηση του πληθυσμού.

Στους στόχους μας ήταν  η ενημέρωση και η υιοθέτηση μιας υγιούς στάσης ζωής του νεώτερου πληθυσμού , η απομυθοποίηση της ιδιαιτερότητας της εξέτασης (κολονοσκόπηση) καθώς και η αναγκαιότητα της ένταξης της στον προσυμπτωματικό  έλεγχο .

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξειδικευμένη εξέταση, συγκεκριμένα μια οπτική εξέταση της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου που επιτρέπει την έγχρωμη λεπτομερή συνεχή καταγραφή του εντέρου σε οθόνη.  Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές συνιστάται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου  πρέπει να υιοθετηθεί από όλους και  τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας και ευελπιστούμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΗ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του τριημέρου ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου παχέος  εντέρου, που διοργάνωσε στο Βελεστίνο  η Ομάδα Υγείας του Κ.Υ Βελεστίνου στις 5,6,7 Νοεμβρίου στο χώρο του Κ. Υγείας όπου φιλοξένησε τρισδιάστατο φουσκωτό ομοίωμα παχέος εντέρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Ενήλικες και μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Ε-ΣΤ Τάξη του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου) Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-ΕΠΑΛ Βελεστίνου) καθώς και η Μέση Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή Αγριάς του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ενημερωθούν μέσα από μια βιωματική περιήγηση στο τρισδιάστατο ομοίωμα ,την κατανόηση της μορφολογίας του παχέος εντέρου ,τη λειτουργία και τους τρόπους διάγνωσης των συμπτωμάτων, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της σωστής διατροφής και άσκησης, δημιουργώντας έτσι γερά θεμέλια για τη νέα γενιά.

Η διαιτολόγος  κ.  Χονδρογιάννη Νεοκλεία του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής συμμετείχε στην εκδήλωση η οποία  τόνισε στους  μαθητές μέσω  του δεκάλογου της υγιεινής διατροφής, την αποφυγή των επεξεργασμένων κρεάτων, την αξία των φρούτων και λαχανικών, και  την αξία της σωματικής δραστηριότητας ενθαρρύνοντας τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και επιλογές.

Επίσης στο χώρο του Κέντρου υγείας δημιουργήθηκε βιωματικό εργαστήριο από το Κέντρο κοινότητας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων με άσκηση αυτοαξιολόγησης που είχε ως  στόχο την ένταξη της καινούργιας γνώσης στη διατροφική τους ρουτίνα.

Η θεατρική ομάδα του Βελεστίνου παρουσίασε τονίζοντας μέσα από μια ολιγόλεπτη ταινία την αξία της κολονοσκόπησης , όπου το  σενάριο επιμελήθηκαν η ψυχολόγος κ. Μπαλαμώτη Σοφία και η κ. Μαρία Μπακάλη  του Κέντρου κοινότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας κα Σιμέλα Παμπουκίδου.

                                           "Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ"

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Μαγνησίας κ.Λιούπης Αθανάσιος, κ.Μαραβέγιας Κων/νος και ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Κίτσιος Γεώργιος. 

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για την καλύτερη διοργάνωση της παραπάνω εκδήλωσης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ  ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΝΤΕΚΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΟΙ ΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΙ, ΣΑΜΑΡΑΣ BEST ELECTRIC, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ.