ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Tοξικό κοκτέιλ που προορίζεται για καρκινογόνα καύση"

"Ακόμη μια Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) κατασκευάζεται στην Β΄ΒΙΠΕ Βόλου (σ.σ. Βελεστίνου) - Eπεξεργασία αποβλήτων όπως το ASR, που είναι τα τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων - Εμπλουτίζεται το τοξικό κοκτέιλ που προορίζεται για καρκινογόνα καύση", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση-καταγγελία της ΛΑΣ Βόλου
"Tοξικό κοκτέιλ που προορίζεται για καρκινογόνα καύση"
Ακόμη μια Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) κατασκευάζεται στην Β΄ΒΙΠΕ Βόλου.
 
Πρόκειται για μονάδα μεταλλικών και μη μεταλλικών απορριμμάτων, που θα λειτουργήσει σε οικόπεδο της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας.
 
Όπως αναφέρεται στην Περιβαλλοντική μελέτη του εργοστασίου, η λειτουργία της δραστηριότητας σκοπεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων τεμαχισμού και επεξεργασίας Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) και στην επεξεργασία αποβλήτων όπως το ASR, που είναι τα τοξικά κατάλοιπα τεμαχισμού αυτοκινήτων (κυρίως αποτελούνται από πλαστικά και καουτσούκ), λάστιχα αυτοκινήτων, υλικά συσκευασιών, πρώτες ύλες Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με τελικό προϊόν ένα συνθετικό στερεό καύσιμο, για συναποτέφρωση – καύση με SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, ασβεστοποιείες, κεραμοποιείες και σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ουσία πρόκειται για μια νέα ΜΕΑ, που θα παράγει «εναλλακτικά» καύσιμα, εμπλουτίζοντας το τοξικό κοκτέιλ που προορίζεται για καρκινογόνα καύση.
 
Αποδεικνύεται ότι η περιοχή του Βόλου σταδιακά μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων από τη διαχείριση των σκουπιδιών, που θα μεταφέρονται απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από χώρες της Ε.Ε., από την παραγωγή των εναλλακτικών καυσίμων και την καρκινογόνα καύση τους. Η νέα μονάδα είναι η τρίτη στην Μαγνησία που θα επεξεργάζεται σκουπίδια για καύση, κυρίως στην τσιμεντοβιομηχανία.
 
Τα εύσημα για την μετατροπή της περιοχής του Βόλου σε «σκουπιδότοπο», σε αποδέκτη επεξεργασίας δεκάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών για παραγωγή τοξικών αποβλήτων για καύση, τα παίρνει η δημοτική αρχή Βόλου. Μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδείχτηκαν οι καλύτεροι υπερασπιστές της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα το Εθνισμό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» της Ε.Ε., που άναψαν το «πράσινο φως» για την «ανάκτηση ενέργειας» από τα σκουπίδια. Σήμερα συνεχίζουν να υπερασπίζουν την εχθρική πολιτική ενάντια στην υγεία του λαού, στηρίζοντας τον νέο ΕΣΔΑ της ΝΔ, που προβλέπει, για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες και επιπλέον για τέσσερεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την καύση σκουπιδιών. Για την ΑΓΕΤ στον Βόλο προβλέπει, σε 3 - 5 χρόνια την αύξηση της καύσης απορριμμάτων από 80.000 τόνους, σήμερα, σε 200.000 τόνους, με αντίστοιχες επενδύσεις.
 
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλούμε τις λαϊκές οικογένειες και τους φορείς και σωματεία της πόλης να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Τους καλούμε να συγκρουστούν με την πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.
 
Καμιά υποχώρηση! Μπορούμε με τη μαζική συμμετοχή και τη μαχητική διεκδίκηση να σταματήσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να συγκρουστούμε με τις επιλογές της κυβέρνησής και της Ε.Ε, που στηρίζουν η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να διεκδικήσουμε:
• Όχι στην καύση σκουπιδιών – εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ κι άλλες επιχειρήσεις. Η νομιμότητά τους και οι έλεγχοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.
• Όχι στην παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου και στις νεόφυτες ΜΕΑ επιχειρηματικών συμφερόντων.
• Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
• Όχι στην Πράσινη ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
πηγή: ΕΡΤ Βόλου