ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσφορά απινιδωτή στον Δήμο από την ΑΓΕΤ - Παρουσίαση ΚΑΡΠΑ στον πεζόδρομο

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ευχαριστεί την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής και την Υφυπουργό Παιδείας που μεσολάβησε για την δωρεά απινιδωτή ο οποίος θα τοποθετηθεί σύντομα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - Παρουσίαση ΚΑΡΠΑ πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο από προσωπικό του Κέντρου Υγείας - Όποιος δημότης επιθυμεί μπορεί να λάβει σχετική εκπαίδευση ενώ σημειώνεται ότι ο Δήμος θα προμηθευτεί και άλλον εξωτερικό απινιδωτή
Προσφορά απινιδωτή στον Δήμο από την ΑΓΕΤ - Παρουσίαση ΚΑΡΠΑ στον πεζόδρομο

Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου o Δήμος Ρήγα Φεραίου διοργάνωσε για τους δημότες παρουσίαση της καρδιακής αναζωογόνησης που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο από τους την Κατερίνα Παπατόλιου, επιμελήτρια Β΄ του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου και τον Διασώστη, πλήρωμα ασθενοφόρου Βαλάντη Τσιώτα.

Για την εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή τονίζοντας τη σημασία της χορήγησης πρώτων βοηθειών της σωστής γνώσης τους που μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Η κ. Μακρή μεσολάβησε στην προσφορά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ενός εξωτερικού απινιδωτή από την εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, που θα τοποθετηθεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ πρέπει να επαναληφθούν ώστε να υπάρχουν πιστοποιημένοι πολίτες που θα μπορούν να δράσουν άμεσα.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος, κ. Ψήφος Βασίλειος αναφέρει για τον ορισμό  καρδιοαναπνευστικής ανακοπής ότι  είναι η αιφνίδια διακοπή της αναπνοής ή της κυκλοφορίας ή και των δύο, που οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων.

Με τον όρο βασική υποστήριξη ζωής, εννοείται η χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει, δηλαδή έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Η γνώση των πρώτων βοηθειών είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για κάθε άνθρωπο. Ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρηθεί για μερικά λεπτά μόνο χωρίς οξυγόνο και με έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να επανέλθει χωρίς να έχει υποστεί μόνιμη βλάβη. Κατά προσέγγιση τα 4 πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα.

Προτείνεται να αποκτηθεί από όλους τους πολίτες η γνώση της βασικής υποστήριξης ζωής.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας ευχαρίστησε για την δωρεά του απινιδωτή: "Ευχαριστώ θερμά την Υφυπουργό Παιδείας, κα. Ζέττα Μακρή για την διαμεσολάβηση της στην Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων ΗΡΑΚΛΗΣ (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ), σχετικά με τη δωρεά απινιδωτή για την κάλυψη αναγκών του δήμου, καθώς και την ίδια την εταιρεία για την πολύτιμη δωρεά της.

Τέτοιου είδους ενέργειες προάγουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και το κοινωνικό αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης".
 
Από την πλευρά της η κ.Χασιώτη Αντωνία, συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναφέρει με τη σειρά της: "Ευχαριστούμε την υφυπουργό παιδείας, κ.  Μακρή και την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για τη προσφορά στον Δήμο και ευχόμαστε αυτή η δωρεά να γίνει κίνητρο αλληλεγγύης και προσφοράς από τους δημότες σώζοντας μια ζωή.

Ευχαριστούμε, επίσης, το Κέντρο υγείας Βελεστίνου για τη συμμετοχή στη διοργάνωση και την εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα προμηθευτεί ακόμη έναν εξωτερικό απινιδωτή. Περιμένουμε οι δημότες μας να δηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάλογη εκπαίδευση ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι.  

Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, την δουλειά ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την εξειδικευμένη βοήθεια  αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Είναι σημαντική λοιπόν η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει. Να σώσει μια ζωή!".

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΡΠΑ ΕΠΙΚΟΝΩΝΕΙΣΤΕ στο τηλέφωνο: 2425023794